Terugblik op de 235ste bedevaart

Broederschap Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel, Kapelle-op-den-Bos.

Lief-Vrouwke, dank voor al die jaren, dat ge ons leidde dag en nacht, ons behoedde voor alle gevaren en ons veilig weer naar huis toe bracht.
Meermaals werd dit gezongen op weg van en naar Scherpenheuvel. Misschien wat voorbarig om dit tijdens de tocht reeds te zingen, maar een rotsvast geloof en vertrouwen in Ons-Lief-Vrouwke rechtvaardigde dit natuurlijk. En zo geschiedde.

De nacht van vrijdag op zaterdag doken we met 139 bedevaarders de nacht in voor de 235e bedevaart naar Scherpenheuvel. Vroeger dan de voorbije jaren hielden we een eerste keer halt in parochiezaal de Brug (Sint-Libertus) te Mechelen. Van daaruit ging het rechtstreeks richting Keerbergen waar we eens te meer welkom waren in parochiezaal Berk en Brem.
Hier haalde ons maar liefst 21-koppig team van muzikanten de muziekinstrumenten boven en eens op grondgebied Tremelo werden we mede door hen gedragen.
In Tremelo was onze vertrouwde stopplaats niet langer de Damiaanschool, maar hielden we halt in café Coconuts. Voor iedereen was het even zoeken naar een geschikt zitplaatsje en het mooie weer maakte, dat naast de binnenruimte, ook gebruik kon gemaakt worden van de tuin en de terrassen vooraan en iedereen in alle comfort tot rust kon komen. Tijd ook om ons te beschermen tegen de zon want deze was al dapper van de partij. Via Betekom, Aarschot en Rillaar met hun gekende stopplaatsen kwamen we uiteindelijk om 14:45 uur aan bij Ons Lief-Vrouwke.
Daar was het tijd om ons even te verfrissen en vervolgens de misviering in de Mariahal bij te wonen, die gevolgd werd door de kruisweg. De dag werd afgesloten met de viering van onze twee jubilarissen Peter Van Paesschen en Louis Muyldermans, die ons respectievelijk 25 en 60 maal vergezelden op onze tocht.
Na de vieringen werd de innerlijke mens nog wat versterkt en werden de bedden opgezocht, want het zou weer snel zondagochtend 6:00 uur zijn om de terugweg aan te vatten.
Eens de wat verstramde benen waren losgelopen, verliep de zonovergoten tocht weer vlekkeloos en voor we het goed en wel beseften werden we op groot applaus ontvangen bij thuiskomst in Kapelle-op-den-Bos. Nog een kort slotmoment in de Kerk en aansluitend kon er nog wat nagepraat worden over de voorbije bedevaart.
Op maandag tenslotte was er dan nog een dankviering als afsluiter van deze 235e bedevaart.
Het mag ook duidelijk zijn dat we zowel dag als nacht behoed werden voor alle gevaren en moe maar veilig weer thuis werden gebracht. Al dient dit “gebracht” hier spreekwoordelijk te worden gezien, want het is natuurlijk niet dat onze bedevaarders gevoerd werden.

Duizend maal danken wij o Lieve-Vrouwke zoet, duizend maal zingen wij Maria wees gegroet.

BEDANKT Lief-Vrouwke van Scherpenheuvel.
BEDANKT bedevaarders. Jullie waren fantastisch, een plezier om met ieder van jullie op stap te mogen gaan. Vriendschap en verbondenheid, geen mens wordt dat ooit moe!
BEDANKT vrijwilligers en sympathisanten.
BEDANKT IEDEREEN.

Wij kijken al uit naar onze 236e editie die zal plaatsvinden tijdens het Pinksterweekend, of wat had je gedacht, op 18 en 19 mei 2024. Hopelijk kijken ook jullie hier weer naar uit en mogen we elkaar opnieuw begroeten tijdens onze voetbedevaart of ergens onderweg naar Scherpenheuvel.

Het bestuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.